numer 017
Listopad 2022
8

Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej: dieta w profilaktyce nowotworowej

Październik to miesiąc profilaktyki raka piersi. Dlatego właśnie w tym okresie szczególnie warto zastanowić się, co można zmienić w swoim życiu, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej jednostki chorobowej. Jednym z czynników wpływających na powstawanie nowotworów jest dieta.

W profilaktyce nowotworowej ogromne znaczenie ma przestrzeganie ogólnych zasad zdrowego żywienia. Istotne będzie dbanie o regularność posiłków, zapewnienie odpowiedniej ilości każdego z makro- oraz mikroskładników czy witamin, pilnowanie odpowiedniej ilości płynów dziennie (minimalnie 1,5-2 litrów), spożywanie produktów pełnoziarnistych oraz porcji warzyw do każdego posiłku. Jednak są składniki, które mają szczególne działanie przeciwnowotworowe:
Zdjęcie warzyw i owoców, na przodzie leżą truskawki i przekrojone pomarańcze, dalej różnego rodzaju orzechy a za nimi brokuły. Warzywa i owoce w tle są zamazane, możliwe że leżą tam także maliny i różyczki kalafiora.
zdj. poglądowe; unsplash.com
Antyoksydanty
Antyoksydanty to grupa związków wykazująca silne działanie przeciwutleniające. Chronią one organizm przed wolnym rodnikami tlenowymi uszkadzającymi DNA. Do najważniejszych antyoksydantów wykazujących działania antykancerogenne należą witamina C, witamina E, karotenoidy i selen. Bogatymi źródłami antyoksydantów są między innymi papryka, dzika róża, natka pietruszki, borówki, kawa naturalna.

Polifenole
Polifenole są to związki wykazujące silne działanie przeciwutleniające. Bogatymi źródłami polifenoli są między innymi warzywa kapustne, soja, zielona herbata, winogrona, borówki, żurawina, jeżyny, truskawki i orzechy.

Fitosterole

Fitosterole (sterole roślinne) hamują namnażanie komórek nowotworowych. Mają również bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy organizmu. Bogatymi źródłami fitosteroli są między innymi nasiona roślin strączkowych.

Izotiocyjaniny
Izotocyjaniny to grupa związków organosiarkowych. Mają szczególne znaczenie w profilaktyce nowotworów jelita grubego, płuc, piersi, jajnika, pęcherza moczowego. Bogatymi źródłami izotiocyjanin są między innymi warzywa kapustne oraz warzywa cebulowe.

Błonnik pokarmowy
Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego, która nie ulega trawieniu ani wchłanianiu w przewodzie pokarmowym, a mimo to jest niezbędna w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Jego odpowiednia podaż w diecie istotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, gdyż działa pobudzająco na pasaż jelitowy. Zapobiega tym samym zaleganiu zbędnych i/lub toksycznych produktów przemiany materii, które mogą działać kancerogennie. Bogatymi źródłami błonnika są między innymi produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce.

Nie zapominajmy również o ograniczeniu w diecie produktów istotnie zwiększających ryzyko powstawania nowotworów. Należą do nich żywność wysokoprzetworzona (dania typu instant, żywność typu fast food, słodycze, słone przekąski), alkohol, papierosy oraz gorące napoje (powyżej 65 stopni). Dodatkowo Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zakwalifikowała czerwone mięso jako produkt prawdopodobnie rakotwórczy.

Po więcej informacji dotyczących profilaktyki chorób dietozależnych oraz zasad zdrowego żywienia zapraszamy na social-media SKN Dietetyki Klinicznej.
Magdalena Drzewiecka, Katarzyna Sąpór
Studentki kierunku Dietetyka I rok, II stopień

Social media SKN Dietetyki Klinicznej:
Facebook, Instagram
Bibliografia:
1. https://monographs.iarc.fr/list-of-classifications
2. Dietetyka kliniczna. Red. Grzymisławski, Marian. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019 ISBN 978-83-200-5679-2
3. https://ncez.pzh.gov.pl/
4. Dietetyka. Kompendium. Red. Ostrowska, Lucyna. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020 ISBN 978-83-200-6183-3
© 2022 Centrum Symulacji Medycznej UM w Lublinie