Informator uniwersytecki
numer 017
Listopad 2022
★
22
Uniwersytecki Gabinet Dietetyczny
W trosce o jakość kształcenia na naszym Uniwersytecie powołano Uniwersytecki Gabinet Dietetyczny. O tym, jak działa, jakich porad udziela, kto może z porady skorzystać oraz o wielu innych, ważnych aspektach funkcjonowania gabinetu opowiedzieli dr Katarzyna Iłowiecka oraz mgr Maciej Pokarowski. Zapraszamy do lektury!
Zacznijmy od początku, jak to się stało, że gabinet powstał? Kto zauważył potrzebę uruchomienia Uniwersyteckiego Gabinetu Dietetycznego?
Maciej Pokarowski: Uniwersytecki Gabinet Dietetyczny powstał z inicjatywy Pana Prorektora ds. Kształcenia i Dydaktyki, prof. Kamila Torres. Należy zaznaczyć, że utworzenie gabinetu nie byłoby możliwe bez zaangażowania Pani Prodziekan Wydziału Biomedycznego, prof. Emilii Fornal. Otwarcie gabinetu pozwoli na prowadzenie konsultacji dietetycznych dla pacjentów, w obecności i z aktywnym uczestnictwem studentów, co stanowi ogromną wartość i przygotowanie do praktyki zawodowej dla przyszłych dietetyków. Poza konsultacjami dla pacjentów planujemy także realizację zajęć symulowanych w gabinecie z udziałem pacjentów standaryzowanych. Dzięki temu wchodzimy na nowy poziom kształcenia studentów na kierunku dietetyka.
Kto jest zaangażowany w prowadzenie gabinetu i kto udziela konsultacji?
Katarzyna Iłowiecka: W pracę gabinetu obecnie jest zaangażowanych sześciu dietetyków – pracowników Katedry Dietetyki i Bioanalityki, są to mgr Maciej Pokarowski, dr Katarzyna Iłowiecka, mgr Karolina Szczygieł, mgr Karolina Goral, mgr Olga Poźniak oraz mgr Patrycja Mielniczuk.
Konsultacji udzielają wspomniani wyżej dietetycy w obecności studentów kierunku dietetyka. Każdy z dietetyków pełni dyżur w gabinecie na przestrzeni tygodnia.
Praca w gabinecie polega przede wszystkim na udzielaniu porad żywieniowych dla osób zdrowych oraz w różnych jednostkach chorobowych. Podczas pierwszej wizyty przeprowadzamy z pacjentem dokładny wywiad żywieniowo-zdrowotny, wykonujemy badanie analizy składu ciała oraz omawiamy dotychczasowy sposób żywienia pacjenta i ewentualnie wyniki badań laboratoryjnych krwi. Na tej podstawie jesteśmy w stanie uzyskać niezbędne informacje, potrzebne do udzielenia indywidualnej porady żywieniowej.
Zacznijmy od początku, jak to się stało, że gabinet powstał? Kto zauważył potrzebę uruchomienia Uniwersyteckiego Gabinetu Dietetycznego?
Maciej Pokarowski: Uniwersytecki Gabinet Dietetyczny powstał z inicjatywy Pana Prorektora ds. Kształcenia i Dydaktyki, prof. Kamila Torres. Należy zaznaczyć, że utworzenie gabinetu nie byłoby możliwe bez zaangażowania Pani Prodziekan Wydziału Biomedycznego, prof. Emilii Fornal. Otwarcie gabinetu pozwoli na prowadzenie konsultacji dietetycznych dla pacjentów, w obecności i z aktywnym uczestnictwem studentów, co stanowi ogromną wartość i przygotowanie do praktyki zawodowej dla przyszłych dietetyków. Poza konsultacjami dla pacjentów planujemy także realizację zajęć symulowanych w gabinecie z udziałem pacjentów standaryzowanych. Dzięki temu wchodzimy na nowy poziom kształcenia studentów na kierunku dietetyka.
Kto jest zaangażowany w prowadzenie gabinetu i kto udziela konsultacji?
Katarzyna Iłowiecka: W pracę gabinetu obecnie jest zaangażowanych sześciu dietetyków – pracowników Katedry Dietetyki i Bioanalityki, są to mgr Maciej Pokarowski, dr Katarzyna Iłowiecka, mgr Karolina Szczygieł, mgr Karolina Goral, mgr Olga Poźniak oraz mgr Patrycja Mielniczuk.
Konsultacji udzielają wspomniani wyżej dietetycy w obecności studentów kierunku dietetyka. Każdy z dietetyków pełni dyżur w gabinecie na przestrzeni tygodnia.
Praca w gabinecie polega przede wszystkim na udzielaniu porad żywieniowych dla osób zdrowych oraz w różnych jednostkach chorobowych. Podczas pierwszej wizyty przeprowadzamy z pacjentem dokładny wywiad żywieniowo-zdrowotny, wykonujemy badanie analizy składu ciała oraz omawiamy dotychczasowy sposób żywienia pacjenta i ewentualnie wyniki badań laboratoryjnych krwi. Na tej podstawie jesteśmy w stanie uzyskać niezbędne informacje, potrzebne do udzielenia indywidualnej porady żywieniowej.
Kto może zgłosić się do gabinetu i skorzystać z porady? Jak przygotować się do wizyty?
KI: Do zapisania się na konsultacje zapraszamy wszystkich studentów i pracowników Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, którzy chcą zasięgnąć porad specjalistów z zakresu zasad prawidłowego żywienia osób dorosłych i dzieci, dietetyki klinicznej czy sportowej.
Sama wizyta nie wymaga specjalnego przygotowania. Warto zabrać ze sobą rozpiskę zawierającą wszystkie spożyte posiłki i napoje z 3-7 dni poprzedzających konsultację, aktualne wyniki badań laboratoryjnych (jeżeli pacjent takie posiada) oraz wykaz przyjmowanych leków i suplementów diety. Z uwagi na wykonywaną podczas wizyty analizę składu ciała, należy zachować przynajmniej dwugodzinny odstęp od spożywania posiłków.
Jaką pomoc otrzyma pacjent, który zgłasza się do Państwa?
MP: Przede wszystkim profesjonalną poradę dietetyczną. Niestety w dzisiejszych czasach mamy wiele sprzecznych informacji, półprawd i mitów na temat żywienia. Naszą misją jest propagowanie dietetyki opartej na faktach naukowych. Pacjent zgłaszający się na konsultację będzie miał możliwość skorzystania z badania analizy składu ciała, przeprowadzonego na nowoczesnej aparaturze, i uzyskania od dietetyka (na podstawie dokładnego wywiadu) zaleceń dotyczących żywienia i trybu życia, w zależności od występujących problemów zdrowotnych i celu, z jakim pacjent przybył do gabinetu.
KI: Do zapisania się na konsultacje zapraszamy wszystkich studentów i pracowników Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, którzy chcą zasięgnąć porad specjalistów z zakresu zasad prawidłowego żywienia osób dorosłych i dzieci, dietetyki klinicznej czy sportowej.
Sama wizyta nie wymaga specjalnego przygotowania. Warto zabrać ze sobą rozpiskę zawierającą wszystkie spożyte posiłki i napoje z 3-7 dni poprzedzających konsultację, aktualne wyniki badań laboratoryjnych (jeżeli pacjent takie posiada) oraz wykaz przyjmowanych leków i suplementów diety. Z uwagi na wykonywaną podczas wizyty analizę składu ciała, należy zachować przynajmniej dwugodzinny odstęp od spożywania posiłków.
Jaką pomoc otrzyma pacjent, który zgłasza się do Państwa?
MP: Przede wszystkim profesjonalną poradę dietetyczną. Niestety w dzisiejszych czasach mamy wiele sprzecznych informacji, półprawd i mitów na temat żywienia. Naszą misją jest propagowanie dietetyki opartej na faktach naukowych. Pacjent zgłaszający się na konsultację będzie miał możliwość skorzystania z badania analizy składu ciała, przeprowadzonego na nowoczesnej aparaturze, i uzyskania od dietetyka (na podstawie dokładnego wywiadu) zaleceń dotyczących żywienia i trybu życia, w zależności od występujących problemów zdrowotnych i celu, z jakim pacjent przybył do gabinetu.
Z czym zwykle ,,przychodzą” pacjenci?
MP: Głównym problemem jest nadmierna masa ciała i jej powikłania zdrowotne, m.in. choroby sercowo-naczyniowe, insulinooporność lub cukrzyca typu 2, czy zaburzenia lipidowe. Natomiast w gabinecie, każdy z dietetyków ma zdefiniowany obszar swojej specjalizacji, dzięki temu pacjent w prosty sposób może dokonać wyboru. Udzielamy porad nie tylko dla pacjentów z nadmierną masą ciała i jej powikłaniami, ale również dla pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego, pacjentów onkologicznych, dla kobiet w okresie ciąży i laktacji czy osób aktywnych fizycznie (zarówno rekreacyjnie, jak i zawodowo).
Ilu porad już udzielono?
KI: Dyżury w gabinecie rozpoczęły się w połowie października i póki co niewiele osób zdaje sobie sprawę z możliwości zapisu na konsultacje, mimo tego, nasi dietetycy mieli już okazję udzielić pierwszych porad żywieniowych. W skali tygodnia jesteśmy przygotowani na przyjęcie około 10 nowych pacjentów. Zapraszamy!
A z informacji praktycznych, gdzie mieści się gabinet i w jakich dniach i godzinach jest otwarty dla pacjentów?
KI: Gabinet mieści się na parterze w budynku Collegium Pharmaceuticum, przy ul. W. Chodźki 4a, w pomieszczeniu sąsiadującym z Zakładem Żywności i Żywienia. W tym momencie dyżury w gabinecie są ustalone na poniedziałki, wtorki, czwartki i piątki, głównie w godzinach przedpołudniowych. Więcej szczegółów odnośnie zapisów na konsultacje znajduje się na naszej stronie internetowej w zakładce Zapisy.
MP: Głównym problemem jest nadmierna masa ciała i jej powikłania zdrowotne, m.in. choroby sercowo-naczyniowe, insulinooporność lub cukrzyca typu 2, czy zaburzenia lipidowe. Natomiast w gabinecie, każdy z dietetyków ma zdefiniowany obszar swojej specjalizacji, dzięki temu pacjent w prosty sposób może dokonać wyboru. Udzielamy porad nie tylko dla pacjentów z nadmierną masą ciała i jej powikłaniami, ale również dla pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego, pacjentów onkologicznych, dla kobiet w okresie ciąży i laktacji czy osób aktywnych fizycznie (zarówno rekreacyjnie, jak i zawodowo).
Ilu porad już udzielono?
KI: Dyżury w gabinecie rozpoczęły się w połowie października i póki co niewiele osób zdaje sobie sprawę z możliwości zapisu na konsultacje, mimo tego, nasi dietetycy mieli już okazję udzielić pierwszych porad żywieniowych. W skali tygodnia jesteśmy przygotowani na przyjęcie około 10 nowych pacjentów. Zapraszamy!
A z informacji praktycznych, gdzie mieści się gabinet i w jakich dniach i godzinach jest otwarty dla pacjentów?
KI: Gabinet mieści się na parterze w budynku Collegium Pharmaceuticum, przy ul. W. Chodźki 4a, w pomieszczeniu sąsiadującym z Zakładem Żywności i Żywienia. W tym momencie dyżury w gabinecie są ustalone na poniedziałki, wtorki, czwartki i piątki, głównie w godzinach przedpołudniowych. Więcej szczegółów odnośnie zapisów na konsultacje znajduje się na naszej stronie internetowej w zakładce Zapisy.
Jakim sprzętem dysponuje gabinet?
MP: Na wyposażeniu gabinetu mamy profesjonalne analizatory składu ciała, które z powodzeniem mogą służyć również do realizacji celów naukowych. Odznaczają się więc wysoką czułością i dokładnością pomiaru i są to m.in. TANITA MC-780 S MA, Impedimed SFB7, Seca 525, Akern BIA 101 BIVA pro czy Bodymetrix BX2000.
Czy gabinet działa także komercyjnie?
KI: W tym momencie gabinet nie oferuje usług komercyjnych. W przyszłości planujemy rozszerzyć działalność również dla pacjentów spoza Uczelni, świadcząc porady komercyjne.
Jakie są plany na rozwój gabinetu, jakie działania będą podejmowane?
MP: Docelowo planujemy wdrożenie oferty komercyjnej z uwzględnieniem pakietów. Pacjent będzie mógł, poza usługami dietetycznymi, skorzystać z porady lekarza obesitologa/endokrynologa, kosmetologa, psychologa, fizjoterapeuty oraz konsultacji trenerskich i planów treningowych. Pełna interdyscyplinarność i interprofesjonalność.
MP: Na wyposażeniu gabinetu mamy profesjonalne analizatory składu ciała, które z powodzeniem mogą służyć również do realizacji celów naukowych. Odznaczają się więc wysoką czułością i dokładnością pomiaru i są to m.in. TANITA MC-780 S MA, Impedimed SFB7, Seca 525, Akern BIA 101 BIVA pro czy Bodymetrix BX2000.
Czy gabinet działa także komercyjnie?
KI: W tym momencie gabinet nie oferuje usług komercyjnych. W przyszłości planujemy rozszerzyć działalność również dla pacjentów spoza Uczelni, świadcząc porady komercyjne.
Jakie są plany na rozwój gabinetu, jakie działania będą podejmowane?
MP: Docelowo planujemy wdrożenie oferty komercyjnej z uwzględnieniem pakietów. Pacjent będzie mógł, poza usługami dietetycznymi, skorzystać z porady lekarza obesitologa/endokrynologa, kosmetologa, psychologa, fizjoterapeuty oraz konsultacji trenerskich i planów treningowych. Pełna interdyscyplinarność i interprofesjonalność.
Jakie są główne Państwa zainteresowania badawcze i w pracy, jak chcą się Państwo rozwijać także w pracy zawodowej własnej, poza gabinetem?
KI: Każdy z dietetyków zaangażowanych w funkcjonowanie gabinetu specjalizuje się w odmiennych dziedzinach dietetyki, dlatego też nasze zainteresowania badawcze obejmują, np. dietetykę sportową, dietoterapię chorób tarczycy, przewodu pokarmowego, powikłania otyłości czy też niedożywienie związane z chorobą. Oprócz codziennej współpracy z pacjentami mamy w planach wykorzystywać UGD jako miejsce do prowadzenia badań naukowych czy też prowadzenia prac dyplomowych. W najbliższym czasie Gabinet będzie miejscem realizacji części zadań z grantu Ministra Edukacji i Nauki „Nauka dla Społeczeństwa", pt. „Obraz ciała a wytrwałość z perspektywy moderacyjnej i mediacyjnej funkcji czynników psychologicznych” oraz uczelnianego projektu „Innowacje w edukacji 2022”, pt. „Dzień pracy dietetyka” pod kierunkiem dra Bogdana Szponara.
Przygotowała: Justyna Jóźkiewicz
KI: Każdy z dietetyków zaangażowanych w funkcjonowanie gabinetu specjalizuje się w odmiennych dziedzinach dietetyki, dlatego też nasze zainteresowania badawcze obejmują, np. dietetykę sportową, dietoterapię chorób tarczycy, przewodu pokarmowego, powikłania otyłości czy też niedożywienie związane z chorobą. Oprócz codziennej współpracy z pacjentami mamy w planach wykorzystywać UGD jako miejsce do prowadzenia badań naukowych czy też prowadzenia prac dyplomowych. W najbliższym czasie Gabinet będzie miejscem realizacji części zadań z grantu Ministra Edukacji i Nauki „Nauka dla Społeczeństwa", pt. „Obraz ciała a wytrwałość z perspektywy moderacyjnej i mediacyjnej funkcji czynników psychologicznych” oraz uczelnianego projektu „Innowacje w edukacji 2022”, pt. „Dzień pracy dietetyka” pod kierunkiem dra Bogdana Szponara.
Przygotowała: Justyna Jóźkiewicz
© 2022 Centrum Symulacji Medycznej UM w Lublinie