Informator uniwersytecki
numer 019
Luty 2023
★
5
Kierownicy jednostek w pigułce
"Największy sukces to ludzie" – tak powiedział prorektor ds. kształcenia i dydaktyki, prof. Kamil Torres, w materiale podsumowującym projekt MedIQ – symulacja w edukacji medycznej – program rozwojowy Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, opublikowany w grudniowym (18/2022) numerze Blasku. Idąc tym torem, rozpoczynamy publikację cyklu, w którym będziemy prezentować kierowników jednostek uczelnianych; ich codzienna praca i pasja kształtują naszą Uczelnię i przyszłość medycyny!
W lutowej odsłonie przeczytamy wypowiedzi pań kierujących Katedrą Dietetyki i Bioanalityki, Wydziału Biomedycznego, prof. Emilią Fornal, oraz Katedrą i Zakładem Biochemii i Biotechnologii, Wydziału Farmaceutycznego, prof. Anną Belcarz.
Zapraszamy do lektury!
W lutowej odsłonie przeczytamy wypowiedzi pań kierujących Katedrą Dietetyki i Bioanalityki, Wydziału Biomedycznego, prof. Emilią Fornal, oraz Katedrą i Zakładem Biochemii i Biotechnologii, Wydziału Farmaceutycznego, prof. Anną Belcarz.
Zapraszamy do lektury!
Prof. dr hab. n. chem. Emilia Fornal, kieruje Katedrą Dietetyki i Bioanalityki na Wydziale Biomedycznym
Naukowczyni, chemiczka analityczka, ekspertka w zakresie chromatografii i spektrometrii mas, pełni funkcję prodziekanki Wydziału Biomedycznego
Czym zajmuje się jednostka, którą Pani Profesor kieruje?
Katedra Dietetyki i Bioanalityki prowadzi działalność naukową w obszarze zastosowań spektrometrii mas w bioanalityce, żywienia w zdrowiu i chorobie, jakości i składu żywności oraz medycyny i dietetyki precyzyjnej. Pracownicy Katedry organizują, koordynują oraz prowadzą kształcenie studentów kierunku dietetyka oraz zajęcia na innych kierunkach studiów w zakresie żywienia, dietetyki, składu i metod badania żywności. Przy Katedrze działa również Gabinet Dietetyczny, gdzie udzielane są konsultacje dietetyczne studentom i pracownikom UML. Katedra współpracuje z wieloma jednostkami UML przy opracowaniu nowych metod analitycznych i wykonywaniu oznaczeń na potrzeby badań klinicznych, farmaceutycznych i analizy żywności, a także uczestniczy w badanach oceniających powiązania pomiędzy stanem odżywienia, dietoprofilaktyką, żywieniem, a wystąpieniem i przebiegiem chorób.
Co lubi Pani Profesor w swojej pracy?
W swojej pracy szczególnie lubię to, że stwarza możliwość nieustannego rozwoju, obfituje w nowe, często zaskakujące wyzwania, sprawiając, że nie mam dnia podobnego do poprzedniego. Największą radość odczuwam, kiedy pracujemy w laboratorium z moim zespołem, analizujemy i interpretujemy wyniki oznaczeń, planujemy kolejne działania badawcze.
Moja kariera zawodowa...
Jestem absolwentką UMCS, ukończyłam studnia magisterskie i doktoranckie z chemii. To w trakcie realizacji pracy magisterskiej rozpoczęła się moja naukowa przygoda z chromatografią i bioanalityką, która trwa do dziś. Podoktorskie staże naukowe, roczny w CNRS we Francji oraz dwuletni w GlaxoSmithKline (GSK) w Wielkiej Brytanii umożliwiły mi zdobycie nowych umiejętności analitycznych oraz pozwoliły uzyskać nową perspektywę na rolę badań naukowych, zarządzanie projektami oraz znaczenie kompetencji miękkich. Po powrocie do Polski pracowałam jako adiunkt naukowy na KUL, gdzie stworzyłam i kierowałam Pracownią Zastosowań Metod Separacji i Spektrometrii Mas. Stopień doktora habilitowanego nauk chemicznych uzyskałam na Wydziale Chemii UMK. Jednocześnie podnosiłam swoje kompetencje w zakresie zarządzania projektami oraz zarządzania infrastrukturą badawczą, ukończyłam studia podyplomowe oraz odbyłam staż w ramach programu NCBR SIMS. Od 2016 roku pracuję na UML, najpierw w Katedrze i Zakładzie Patofizjologii Wydziału Lekarskiego, a obecnie w Zakładzie Bioanalityki Wydziału Biomedycznego, którym kieruję. W 2022 r. otrzymałam tytuł profesora nauk ścisłych i przyrodniczych w dyscyplinie nauki chemiczne.
Ja prywatnie...
Ponieważ moja praca jest moją pasją, a łatwo wówczas w pracy jest się zatracić, dużą wagę przywiązuję do utrzymania zdrowej równowagi pomiędzy życiem zawodowym a prywatnym i świadomie o to dbam. Podróżuję i odkrywam dalsze i bliższe cuda przyrody i kultury. Uwielbiam piesze wędrówki. Spełniłam swoje marzenie i odwiedziłam Nową Zelandię. Zachwyciła mnie kultura Japonii, fiordy Norwegii i gwieździste noce Kenii. Czytam biografie, oglądam komedie i kryminały, spędzam czas z rodziną i przyjaciółmi, celebrując mniejsze i większe wydarzenia, a gdy potrzebuję ucieczki od trudów dnia codziennego, idę na długi spacer lub rozwiązuję zadania matematyczne.
Naukowczyni, chemiczka analityczka, ekspertka w zakresie chromatografii i spektrometrii mas, pełni funkcję prodziekanki Wydziału Biomedycznego
Czym zajmuje się jednostka, którą Pani Profesor kieruje?
Katedra Dietetyki i Bioanalityki prowadzi działalność naukową w obszarze zastosowań spektrometrii mas w bioanalityce, żywienia w zdrowiu i chorobie, jakości i składu żywności oraz medycyny i dietetyki precyzyjnej. Pracownicy Katedry organizują, koordynują oraz prowadzą kształcenie studentów kierunku dietetyka oraz zajęcia na innych kierunkach studiów w zakresie żywienia, dietetyki, składu i metod badania żywności. Przy Katedrze działa również Gabinet Dietetyczny, gdzie udzielane są konsultacje dietetyczne studentom i pracownikom UML. Katedra współpracuje z wieloma jednostkami UML przy opracowaniu nowych metod analitycznych i wykonywaniu oznaczeń na potrzeby badań klinicznych, farmaceutycznych i analizy żywności, a także uczestniczy w badanach oceniających powiązania pomiędzy stanem odżywienia, dietoprofilaktyką, żywieniem, a wystąpieniem i przebiegiem chorób.
Co lubi Pani Profesor w swojej pracy?
W swojej pracy szczególnie lubię to, że stwarza możliwość nieustannego rozwoju, obfituje w nowe, często zaskakujące wyzwania, sprawiając, że nie mam dnia podobnego do poprzedniego. Największą radość odczuwam, kiedy pracujemy w laboratorium z moim zespołem, analizujemy i interpretujemy wyniki oznaczeń, planujemy kolejne działania badawcze.
Moja kariera zawodowa...
Jestem absolwentką UMCS, ukończyłam studnia magisterskie i doktoranckie z chemii. To w trakcie realizacji pracy magisterskiej rozpoczęła się moja naukowa przygoda z chromatografią i bioanalityką, która trwa do dziś. Podoktorskie staże naukowe, roczny w CNRS we Francji oraz dwuletni w GlaxoSmithKline (GSK) w Wielkiej Brytanii umożliwiły mi zdobycie nowych umiejętności analitycznych oraz pozwoliły uzyskać nową perspektywę na rolę badań naukowych, zarządzanie projektami oraz znaczenie kompetencji miękkich. Po powrocie do Polski pracowałam jako adiunkt naukowy na KUL, gdzie stworzyłam i kierowałam Pracownią Zastosowań Metod Separacji i Spektrometrii Mas. Stopień doktora habilitowanego nauk chemicznych uzyskałam na Wydziale Chemii UMK. Jednocześnie podnosiłam swoje kompetencje w zakresie zarządzania projektami oraz zarządzania infrastrukturą badawczą, ukończyłam studia podyplomowe oraz odbyłam staż w ramach programu NCBR SIMS. Od 2016 roku pracuję na UML, najpierw w Katedrze i Zakładzie Patofizjologii Wydziału Lekarskiego, a obecnie w Zakładzie Bioanalityki Wydziału Biomedycznego, którym kieruję. W 2022 r. otrzymałam tytuł profesora nauk ścisłych i przyrodniczych w dyscyplinie nauki chemiczne.
Ja prywatnie...
Ponieważ moja praca jest moją pasją, a łatwo wówczas w pracy jest się zatracić, dużą wagę przywiązuję do utrzymania zdrowej równowagi pomiędzy życiem zawodowym a prywatnym i świadomie o to dbam. Podróżuję i odkrywam dalsze i bliższe cuda przyrody i kultury. Uwielbiam piesze wędrówki. Spełniłam swoje marzenie i odwiedziłam Nową Zelandię. Zachwyciła mnie kultura Japonii, fiordy Norwegii i gwieździste noce Kenii. Czytam biografie, oglądam komedie i kryminały, spędzam czas z rodziną i przyjaciółmi, celebrując mniejsze i większe wydarzenia, a gdy potrzebuję ucieczki od trudów dnia codziennego, idę na długi spacer lub rozwiązuję zadania matematyczne.
Przygotowała: Justyna Jóźkiewicz
© 2022 Centrum Symulacji Medycznej UM w Lublinie