numer 020
Marzec 2023
3

Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej: Dieta MIND

Dieta MIND, inaczej zwana dietą dla mózgu jest połączeniem diety DASH oraz diety śródziemnomorskiej, wzbogacona o modyfikacje na podstawie najnowszych badań naukowych dotyczących funkcjonowania mózgu. Jest jedną z najzdrowszych diet na świecie. Opiera się na prostych założeniach, zwracając uwagę na dwie grupy produktów – rekomendowane oraz niezalecane. Jednocześnie wskazuje na częstotliwość, z jaką należy je spożywać (1).
Na zdjęciu widać miskę z sałatką z kurczakiem
fot. unsplash.com
Produkty rekomendowane w diecie MIND (2):
- zielone warzywa liściaste, np. jarmuż, szpinak – 6 porcji tygodniowo,
- inne warzywa – 1 porcja dziennie,
- orzechy, np. migdały, pistacje – 5 porcji tygodniowo,
- owoce jagodowe, np. truskawki – 2 porcje tygodniowo,
- rośliny strączkowe, np. fasola – 4 posiłki tygodniowo,
- pełne zboża, np. płatki owsiane, brązowy ryż – 3 porcje dziennie,
- ryby np. łosoś, tuńczyk – 1 posiłek tygodniowo,
- drób (kurczak, indyk) – 2 posiłki tygodniowo,
- oliwa z oliwek – główny tłuszcz.

Produkty niezalecane w diecie MIND (2):
- czerwone mięso,
- masło i margaryna,
- ser żółty,
- wyroby cukiernicze i słodycze,
- smażone potrawy i typu fast food.

Stosowanie Diety MIND może zmniejszyć ryzyko zachorowania na Chorobę Alzheimera oraz zmniejszyć pogorszenie funkcji poznawczych czy demencji (1, 3, 4). Według niektórych badań wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia Choroby Parkinsona (1, 5). Badano również wpływ diety MIND na choroby sercowo-naczyniowe, w tym nadciśnienia tętniczego, zawału mięśnia sercowego oraz powiązań diety z cukrzycą i udarem mózgu, jednak na razie nie dowiedziono ich bezpośredniego związku (3).

Dieta Mind jest polecana szczególnie dla osób pracujących umysłowo, uczących się oraz żyjących w ciągłym stresie (1, 6, 7).
Przygotowała: Magdalena Drzewiecka, Dietetyka I r. II st.
Bibliografia:
1. https://dietetycy.org.pl/dieta-mind/
2. https://ncez.pzh.gov.pl/tag/dieta-mind/ [dostęp: 11.12.2022]
3. Morris, M. C., Tangney, C. C., Wang, Y., Sacks, F. M., Bennett, D. A., & Aggarwal, N. T. (2015).MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer’s disease. Alzheimer’s & Dementia, 11(9), 1007 1014. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2014.11.009
4. Kaluźniak A., Krzymińska-Siemaszko R., Wieczorowska-Tobis K., (2018). Wpływ diety na zachowanie sprawności funkcji poznawczych przez osoby starsze – możliwości zdrowotne wynikające ze stosowania diety MIND. Geriatria, 12, 110-116
5. Agarwal P., Wang Y., Buchman A. S., Holland T. M., Bennett D. A. & Morris M. C. (2018). MIND Diet Associated with Reduced Incidence and Delayed Progression of Parkinsonism in Old Age. The journal of nutrition, health & aging, 22(10), 1211–1215. https://doi.org/10.1007/s12603-018-1094-5
6. M. Choroszyński, Dieta MIND – sposób na długie życie, Wydawnictwo M, Kraków 2017.
7. A. Salari-Moghaddam, A. H. Keshteli, S. M. Mousavi, H. Afshar, A. Esmaillzadeh, P. Adibi, Adherence to the MIND diet and prevalence of psychological disorders in adults, "Journal of Affective Disorders", nr 256 (8) 2019.
© 2022 Centrum Symulacji Medycznej UM w Lublinie