Informator uniwersytecki
numer 032
listopad 2024
★
8
Współpraca UMLub z Centrum Badawczym nad Żywnością Funkcjonalną
W październiku 2024 roku Uniwersytet Medyczny w Lublinie nawiązał strategiczną współpracę z Centrum Badawczym nad Żywnością Funkcjonalną, podpisując porozumienie dotyczące oceny produktów F-Food oraz autoryzacji laboratorium badawczego.
Celem nawiązania wzajemnej współpracy jest prowadzenie analiz badawczych i oceny produktów kandydujących do uzyskania europejskiego znaku certyfikującego UE „F-Food”.
W ramach zawartego porozumienia powołane zostało Laboratorium Certyfikacji Żywności Prozdrowotnej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie (Autoryzowane Laboratorium) - było to możliwe dzięki odpowiedniej infrastrukturze badawczej dla prowadzenia badań i analiz żywności, którą dysponuje Uczelnia, co pozwala na przeprowadzenie rzetelnych badań oraz analiz żywności.
Celem nawiązania wzajemnej współpracy jest prowadzenie analiz badawczych i oceny produktów kandydujących do uzyskania europejskiego znaku certyfikującego UE „F-Food”.
W ramach zawartego porozumienia powołane zostało Laboratorium Certyfikacji Żywności Prozdrowotnej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie (Autoryzowane Laboratorium) - było to możliwe dzięki odpowiedniej infrastrukturze badawczej dla prowadzenia badań i analiz żywności, którą dysponuje Uczelnia, co pozwala na przeprowadzenie rzetelnych badań oraz analiz żywności.
Obecnie coraz większą popularnością cieszy się żywność prozdrowotna, inaczej zwana funkcjonalną. Żywność funkcjonalna poza zwykłym efektem odżywczym ma udowodniony korzystny wpływ prozdrowotny na jedną bądź więcej funkcji organizmu.
Tym samym, w odpowiedzi na preferencje konsumentów Centrum Badań nad Żywnością Funkcjonalną opracowało Znak Certyfikujący Unii Europejskiej
„F-Food”, który ma na celu wyróżnienie produktów o szczególnej wartości odżywczej. Warto podkreślić, że jest to pierwszy taki system w Unii Europejskiej. Ta przełomowa inicjatywa o wysokim stopniu innowacyjności zarówno w skali kraju, jak i europejskim daje możliwość kompleksowego rozwoju rynku żywności funkcjonalnej w Polsce, obejmującego badania, produkcję, przetwórstwo, certyfikację, handel i eksport.
Istotne jest że System Certyfikacji F-Food bazuje na przepisach prawa żywnościowego unijnego i polskiego, na normach żywienia dla populacji Polski, na wytycznych dotyczących zasad prawidłowego żywienia opracowywanych przez NIZP-PZH-PIB i inne uprawnione jednostki naukowo-badawcze oraz na aktualnej wiedzy naukowej. Natomiast kluczowym kryterium Systemu F-Food jest posiadanie co najmniej jednego oświadczenia żywieniowego dla witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, białka lub nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Inicjatorem nawiązanej współpracy i osobą odpowiedzialną merytorycznie w ramach Autoryzowanego Laboratorium Uniwersytetu Medycznego w Lublinie jest prof. dr hab. n. o zdr. Wojciech Kolanowski, przy wsparciu w kwestiach formalnych Sekcji ds. Komercjalizacji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
„F-Food”, który ma na celu wyróżnienie produktów o szczególnej wartości odżywczej. Warto podkreślić, że jest to pierwszy taki system w Unii Europejskiej. Ta przełomowa inicjatywa o wysokim stopniu innowacyjności zarówno w skali kraju, jak i europejskim daje możliwość kompleksowego rozwoju rynku żywności funkcjonalnej w Polsce, obejmującego badania, produkcję, przetwórstwo, certyfikację, handel i eksport.
Istotne jest że System Certyfikacji F-Food bazuje na przepisach prawa żywnościowego unijnego i polskiego, na normach żywienia dla populacji Polski, na wytycznych dotyczących zasad prawidłowego żywienia opracowywanych przez NIZP-PZH-PIB i inne uprawnione jednostki naukowo-badawcze oraz na aktualnej wiedzy naukowej. Natomiast kluczowym kryterium Systemu F-Food jest posiadanie co najmniej jednego oświadczenia żywieniowego dla witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, białka lub nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Inicjatorem nawiązanej współpracy i osobą odpowiedzialną merytorycznie w ramach Autoryzowanego Laboratorium Uniwersytetu Medycznego w Lublinie jest prof. dr hab. n. o zdr. Wojciech Kolanowski, przy wsparciu w kwestiach formalnych Sekcji ds. Komercjalizacji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Nawiązaną współpracę podsumował prof. dr hab. n. o zdr. Wojciech Kolanowski:
„Uważam, że jest to inicjatywa szczególnie cenna dla wszystkich mieszkańców UE, ponieważ promuje zdrowe żywienie i przyczynia się do prewencji chorób cywilizacyjnych. Znak F-Food i system certyfikacji żywności funkcjonalnej został opracowany przez Centrum Badawcze nad Żywnością Funkcjonalną, które tworzy 7 uczelni i instytutów przyrodniczych, medycznych i technicznych, z którym współpracuje sieć uczelnianych laboratoriów akredytowanych z całej Polski. Takie laboratorium zostało utworzone także w naszym Uniwersytecie pod nazwą Laboratorium Certyfikacji Żywności Prozdrowotnej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Uważam, że działalność Laboratorium przyniesie wiele korzyści. Skorzystają producenci żywności z naszego regionu w zakresie uzyskania certyfikacji ich produktów i możliwości ich oznaczania znakiem F-Food, dzięki czemu ich produkty będą odróżniały się od konkurencyjnych. Korzyści osiągną także mieszkańcy naszego kraju i innych, gdzie certyfikowane produkty pojawią się w sprzedaży. Skorzysta także Uniwersytet Medyczny w Lublinie w zakresie pozyskiwania dochodu z certyfikacji oraz rozwijania współpracy ze środowiskiem gospodarczym Lubelszczyzny. Bardzo się cieszę, że kwestie zdrowego odżywiania są coraz bardziej zauważane także przez producentów żywności. Certyfikowane produkty spożywcze będą najlepszym wyborem dla wszystkich osób świadomie dbających o zdrowie swoje i najbliższych.”
Wszystkich producentów i importerów żywności zapraszamy do współpracy.
W ramach Autoryzowanego Laboratorium Uniwersytetu Medycznego w Lublinie jest możliwość m.in.:
- dokonania wstępnych analiz produktów,
- oceny możliwości uzyskania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych,
- dokonywanie oceny produktów kandydujących do Znaku F-Food obejmującej ocenę zgodności cech produktu z wymogami Regulaminu Znaku F-Food,
- określenie Tabeli Indeksów F-Food,
- wydanie Certyfikatu Zgodności.
Zainteresowanych współpracą oraz uzyskaniem szczegółowych informacji prosimy o kontakt mailowy: laboratorium.ffood@umlub.pl
Przygotowały:
Kinga Tomiło-Chlebicka i Renata Wojda
Sekcja ds. Komercjalizacji
Dział Wdrażania Projektów i Komercjalizacji
© 2022 Centrum Symulacji Medycznej UM w Lublinie